Monday, 8 April 2013

[PRU13] 10HB PENYENARAIAN CALON PAKATAN SELANGOR & WP NAMUN TIADA KESEFAMAHAN WUJUD - #PRU13 #PAKATANISDEAD


Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali dikatakan 'bypass' perjanjian pakatan dalam menyenaraikan calon-calon bagi pilihanraya ketiga belas nanti.

Pakatan telah meletakkan 10 haribulan sebagai hari pengumuman calon-calon mereka bagi negeri Selangor dan Wilayah Persekutuan. 

Namun, mengikut sumber dalaman Pas, Pesuruhjaya Pas Wilayah Persekutuan Mohamad Noor Mohamad begitu marah dengan senarai nama yang dicadangkan oleh Azmin Ali tanpa perbincangan dengannya selaku pesuruhjaya bagi negeri tersebut.

Namun blog keris7lok.blogspot.com telah mendedahkan ketidak-setujuan Pas dalam senarai yang dibentangkan oleh Azmin Ali bilamana meletakkan calon PKR bagi kerusi Setiawangsa, Labuan dan Bera (baca sini).

Ketiga-tiga kerusi itu dikatakan sebagai kerusi milik Pas mengikut tradisi sebelum-sebelum ini.

Sebelum ini, sumber dalaman turut memaklumkan bahawa ada desakan bagi menukar calon kerusi parlimen Kuala Langat kepada Pas walaupun ia masih disandang oleh ahli parlimen PKR, Abdullah Sani.


Namun, pesuruhjaya Pas kawasan tersebut, Dr Yunus Hairi gagal mendesak bagi mengambil kerusi tersebut walaupun diakui bahawa PKR cabang Kuala Langat berada pada tahap paling kritikal dan lemah.

Azmin Ali tidak disenangi bukan sahaja dari kalangan pemimpin Pas, bahkan dalam kem presiden sendiri, Dr Wan Azizah Ismail bilamana menolak presiden parti tersebut dari bertanding sebarang kerusi kononnya atas kehendak Anwar Ibrahim.

Kenyataan Azmin itu dibidas oleh anak mereka, Nurul Izzah yang merupakan ahli parlimen Lembah Pantai.


0 comments:

Post a Comment